Vakaat nappulat

Vakaat nappulat (stable discs)

Äsken maksimoinnin yhteydessä kerroin, ettei liian monien nappuloiden saaminen liian aikaisessa vaiheessa välttämättä ole hyväksi. Tämä johtui siitä, että suurin osa näistä nappuloista voitiin kääntää.Tästä pääsemme tarkastelemaan tilannetta jolloin ”enempi on parempi”.

Koska othellossa vastustajan nappulan voi kääntää vain jos nappula jää omien nappuloiden väliin, ei kulmassa olevaa nappulaa voi kääntää. Sitähän ei millään saa kahden nappulan väliin. Tästä johtuen myös nappuloita, jotka ovat laidassa ja saman värisiä kulmassa olevan nappulan kanssa, ei voida kääntää. Näitä nappuloita kutsutaan vakaiksi nappuloiksi (stable disks). Kuvassa 1 havainnollistetaan tilanne. Kaikki mustat nappulat ovat vakaita, eli niitä ei voida kääntää. Jos musta tässä tilanteessa pelaa pelin hyvin, tulee hän kääntämään kaikki nappulat mustiksi.

Näin siis tulimme siihen tulokseen että kulmien pelaaminen on hyödyllistä. Niiden pelaamisen jälkeen saa usein mahdollisuuden edetä laitaa pitkin, kääntäen itselleen samalla koko ajan enemmän ja enemmän vakaita nappuloita.


Kuva 1. Mustan vuoro