Tempo

Tempo tarkoittaa, että pelaaja saa useampia siirtoja tietylle alueelle, yleensä laitaan, enemmän kuin vastustaja. Näin vastustaja pakotetaan tekemään aloite jollekin toiselle alueelle. Tämä taas vähentää hänen liikkuvuuttaan.

Kuvassa 1 on mustan vuoro pelata. Musta pelaa laitaan ruutuun h3, jolloin parhaaksi valkoisen vaihtoehdoksi jää mennä ruutuun h2. Tämän jälkeen, kuten kuvasta 3 hyvin näkee kannattaa mustan laittaa nappulansa ruutuun g3. Valkoinen voisi toki olla laittamatta ruutuun h2, mutta pelaamatta jättäminen olisi vielä huonompi ratkaisu. Äsken pelatussa tilanteessa musta siis sai kaksi (2) siirtoa vasemmalle laidalle ja musta vain yhden (1). Lisäksi valkoiselle jäi laita, joka ei siis ole hyvä asia loppupeliä ajatellen.

Äskeinen tilanne tapahtuu yleisesti, ja vastaavissa tilanteissa tuleekin olla hereillä. Näin pelaajalla on mahdollisuus yksinkertaisella pelaamisella saada itselleen selvää hyötyä riskeeraamatta mitään. Äskeinen esimerkki on kuitenkin vain lähinnä yleistys mitä tempo on. Tempon pelaamista etenkin laidoissa tuleekin miettiä tarkasti.


Kuva 1. Mustan vuoro

Kuva 2. Valkoisen vuoro

Kuva 3. Mustan vuoro

Kuva 4. Valkoisen vuoro