Boscov Swindle

Boscov swindle on esimerkki virheestä, jota ei juuri nähdä kuin aloittelijoiden välisissä otteluissa. Mutta se tarjoaa hyvän mahdollisuuden ymmärtää, mitä Othellossa tarkoitetaan termillä Swindle ( =petkutus).

Swindle tarkoittaa, että pelaaja saa tietyllä alueella, yleensä kulmassa kaikki siirrot tai suurimman osan siirroista. Olen tähän kohtaan laittanut esimerkkejä, miten swindlen voi pelata ja myös selittänyt miten mahdollisen vastustajan swindlen voi välttää. Tarkoituksena on myös, että pelaajat oppisivat tunnistamaan swindlen yleiset tunnusmerkit.

Kuvassa 1 on valkoisen vuoro siirtää. Hän siirtää ajattelematta ruutuun b6. Kuten jatkossa nähdään seuraukset ovat tuhoisat. Kuvassa 2 näkyy hyvin, miten kaikki b-rivin nappulat ruudun a4 ympärillä ovat valkoisia. Vaikka musta siirtää ruutuun a7, valkoiselle ei tule mahdollisuutta wedgeen. Tämä johtuu juuri b-rivistä. Sekä b3, b4 ja b5 ovat valkoisia. Näin valkoinen ei saa mahdollisuutta laittaa ruutuun a4 ja hän joutuu laittamaan muualle. Tästä johtuen musta saa ensin laitettua ruutuun a4 sekä myöhemmin ruutuun a2. Käytännössä tämä swindle muutti asetelmia enemmän mustan hyväksi, koska hän sai 3 ”ilmaista” siirtoa laitaan ja valkoinen joutuu kääntämään mustia nappuloita myös itärintamalla.

 


Kuva 1. Valkoisen vuoro

Kuva 2. Mustan vuoro

Kuva 3. Valkoisen vuoro