Strategiaopas

Olen yrittänyt tässä kertoa tarpeelliset tiedot, jotka tarvitaan Othellon pelaamiseen. Kuten Othello-laudan kyljessä sanotaan :” a minute to learn…a lifetime to master” Tämä on todellakin totta. Pelin oppii hetkessä, mutta jotta todella oppisi pelaamaan, tulee käyttää paljon aikaa ja vaivaa.

Alkuperäisen strategiaoppaan on kirjoittanut Ville Laukkanen. Siirrettäessä opasta tänne Othello.fi:n alle hienovaraista editointia suoritti Olli Makkonen.

PERUSASIOITA

Othello on lautapeli jota pelataan normaalisti 8*8 laudalla Nappulat laitetaan alussa ylhäällä oikealla olevan kuvan kaltaisesti. Musta aloittaa pelin. Pelaajat siirtävät vuorotellen aina kun mahdollista. Jos toinen pelaaja ei saa sallittua siirtoa tehtyä siirtyy vuoro automaattisesti toiselle pelaajalle. Peli päättyy kun kaikissa ruuduissa on nappula tai kummallakaan pelaajalla ei ole enää mahdollista siirtää. Voittaja on se pelaaja, jolla on enemmän nappuloita pelin loppuessa. Peli voi myös päättyä tasan.

Pelin idea on yksinkertainen. Pelaajan laittaessa nappulansa laudalla tulee hänen saada vastustajan nappula tai nappulat kahden oman nappulansa väliin. Välissä oleva vastustajan nappula tai nappulat kääntyvät. Vieressä olevalla laudalla on mustan vuoro. Eräs laillinen siirto mustalle on f4, jolloin valkoinen e4 kääntyy, koska se jää mustan f4 sekä mustan d4 väliin.

Peli jakautuu kolmeen osioon. Alku-, keski- ja loppupeliin. Alkupeli käsittää lähinnä aloitukset, keskipelissä yritetään pelata ”tilanne kerrallaan” ja loppupelissä, jonka voi katsoa alkaneen kun on noin 16 tyhjää paikkaa on jäljellä riippuen pelaajan taidosta. Loppupelissä keskitytään luonnollisesti siihen, että keskipelissä saavutettu hyvä tilanne muutetaan voitoksi saaden mahdollisimman paljon nappuloita.

Yleisin virhe aloittelevilla pelaajilla on yrittää haalia jo pelin alussa niin paljon nappuloita kuin mahdollista. Tämä ei kuitenkaan ole tarkoitus. Päinvastoin, pelin alkuvaiheessa tulisi saada niin vähän nappuloita kuin mahdollista. Tarkennettuna, pintanappuloita tulisi olla niin vähän kuin mahdollista.